مدیرکل منابع طبیعی خراسان رضوی تاکید کرد:
حاکمیت مردم رویکرد اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در برنامهها
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: تا مردم کنار ما نباشند و نگاه اقتصاد محور با مردم نداشته باشیم اتفاقی نمیافتد. حاکمیت مردم نگاه برد - برد است.
به گزارش
پایگاه خبری مشهد رخداد؛ علی شکاری در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت روز بیابان زدایی برگزار شد، گفت: منابع طبیعی، احیای سرزمین و حفاظت از عرصه گسترده منابع طبیعی با تعداد اندک نیرو و اعتبارات امکان ندارد. آموزش و اطلاعرسانی میطلبد و مشارکت مردمی، احیاء، توسعه و بهرهبرداری مد نطر ما است.
وی افزود: بعد از ۱۰۰ سال تلاش امروز به جایی رسیدهایم که ایستادهایم. میطلبد که به خود بیائیم، دست به دست هم بدهیم تا نگاه درست داشته باشیم. از میزان ۱۱/۶ میلیون هکتار سطح استان، ۸/۲ میلیون هکتار منابع طبیعی و ۵/۲ میلیون هکتار اقلیم بیابانی است. ۲۲ شهرستان در استان کانون بحران هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی اظهار کرد: شعار امسال روز بیابان زدایی " احیای سرزمین، شکوفایی فرصت " است. تا مردم کنار ما نباشند، نگاه اقتصاد محور با مردم نداشته باشیم اتفاق نمیافتد. باید عرضه بیابان به صاحبان عرفی در قالب قانونی، با نگاه برد- برد برای احیای سرزمین اتفاق بیفتد. برای رسیدن به این اهداف از پتانسیل و دانش بومی میتوانیم بهره ببریم.
شکاری عنوان کرد: شورای مشورتی را استارت زدهایم، اساسنامه آماده شده است که مشارکت دانشگاهها، مدیریت بحران استانداری، اداره کل محیط زیست، سازمان برنامه و بودجه و سازمانهای غیردولتی را کنار خود داشته باشیم. با نگاه بیابان زدایی اجتماعی وارد شدهایم، چون درآمد مردم تامین شود، احیاء صورت میگیرد.
وی بیان کرد: در مرتعداری نگاه خشک و حاکمیتی مدنظر ما نیست، بلکه حاکمیت مردمی و تفکرات مرتعداری اجتماعی را مدنظر داریم. از ۶/۵ میلیون هکتار مرتع در ۲/۵ میلیون هکتار طرح مرتع داری داریم. در این سرزمین پتانسیلهای دیگری داریم که میتوان از مراتع بهرهبرداری کنیم. پرورش گیاهان دارویی، بومگردی، صنابع دستی و ... میشود انجام داد. ۱۷ منبع درآمدی در این بخش تعریف کردهایم.
مدیرکل منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: ۵۰ درصد پستهای ما خالی است و جذب نیرو مشکل داریم که با برون سپاری و در قالب اصل ۴۴ و تعاونی فراگیر قصد داریم از پتانسیل افراد توانمند استقاده نمائیم. برای رسیدن به اهداف دورههایی را برگزار میکنیم. در ۲۶ شهرستان تمام دهیاران را آموزش دادهایم. آموزش دانشآموزان، معلمان و نیروهای سلامت از دیگر دورهها بوده است. سعی کردهایم در تقابل نه، در تعامل با مردم باشیم تا بتوانیم اتفاقات خوبی را رقم بزنیم.
محسن آبیار، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی نیز اظهار داشت: مساحت استان ۱۱/۶ میلیون هکتار است که ۰/۸ میلیون هکتار اراضی ملی و ۵/۵ میلیون هکتار آن مستعد کارهای آبخیزداری است که ۲/۵ میلیون هکتار آبخیزداری اجرا شده یا در دست اجرا است. به ازای هر هکتار عملیات آبخیزداری، ۵۳۰ مترمکعب در هکتار در سال استحصال آب، ۹ تن در هکتار کاهش فرسایش و ۴ تن در هکتار کنترل رسوب داریم. سالانه ۳۵ هزار هکتار عملیات آبخیزداری و ۷ هزار هکتار عملیات بیولوژیک انجام میگردد.
سرهنگ غلامحسین زنگنه، فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی نیز گفت: ما در مجموعه یگان حفاظت فرماندهی استان باید از عرصه ۱۱/۶ میلیون هکتاری محافظت کنیم و حافظ منافع مردم و نظام اسلامی باشیم که با این تعداد نیرو کار سختی است. برای هر ۱۰۰ هزار هکتار یک قرقبان داریم که استاندارد آن هر ۱۵ هزار هکتار است. سعی داریم این خلأ را با تجهیزات نوین، آموزش و بروزرسانی نیروها و تجهیزات جبران کنیم.
وی افزود: موفقیت ما در ایجاد دغدغه در مردم است. به دلیل مشکلات اقلیمی و کمبارشی مراتع ما مستعد تهدید هستند. هجوم ملخها، حریق در مراتع و گرد و غبار مراتع استان را تهدید مینمایند. هر آنچه در اختیار ما است، نیاز به حراست و مراقبت دارد و یک میراث است که باید در حفظ آن برای آیندگان کوشا باشیم.
سرهنگ زنگنه در پاسخ به سوال خبرنگار مشهد رخداد بیان کرد: در سال جاری چهار فقره جلوگیری و رفع تجاوز از اراضی منابع ملی به مساحت بالغ بر ۵ هکتار داشتیم. در زمینه خلع ید نیز ۲۶ فقره پرونده به مساحت حدود ۱۷ هکتار با ۷۳ درصد رشد داشتیم. دستگیری در حوزه کاری کلی یگان حفاظت حدود ۱۹ نفر بوده است. ۱۰۷ فقره پرونده تخریب ماده ۵۵ با مساحتی بالغ بر ۵۴۷ هکتار و با کاهش ۳۷ درصدی داشتیم. چرای غیرمجاز نیز ۷۳ فقره بالغ بر ۱۰ هزار دام بوده و ۲۰ تن محصولات و چوب کشف شده است.
همچنین محمد زرگران، سرپرست اداره بیابان و رئیس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی نیز در این نشست خبری ابراز داشت: زمین بصورت گهوارهای شده است که ناترازیها باعث اختلال در این گهواره شده است. تا کنون منابع طبیعی درست شناخته نشده است. ۱۷ ژوئن مقارن با ۲۷ خرداد روز جهانی بیابان است. شعار امسال" احیای سرزمین، شکوفایی فرصتها " است.
وی با بیان اینکه؛ در تخریب منابع طبیعی فقط انسانها مقصر نیستند بلکه عومل طبیعی نیز نقش دارند، اظهار کرد: در سطح استان یک میلیون و ۲۶۰ هزار کانون بحرانی فرسایش بادی داریم. سطح جنگلهای استان ۷۵۵ هزار هکتار بوده و ما ۲۴۱ هزار هکتار دستکاشتی انجام دادیم. اعتبارات استانی در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۰ میلیارد تومان بود که ۱۲/۵ میلیارد تومان معادل ۶۰ درصد تخصیص داشتیم. جمع اعتبارات ملی نیز ۲۸ میلیارد و ۴۸۵ میلیون تومان بوده که ۲۲ میلیارد و ۸۹۰ میلیون تومان بیش از ۷۳ درصد تخصیص یافته است. در مجموع ۴۸ میلیارد تومان اعتبارات ملی و استانی بوده که ۳۵ میلیارد تومان تخصیص یافته است. همچنین امسال در بحث محرومیتزدایی ۱۴۲ میلیارد تومان در حوزه بیابان پیشنهاد دادیم.