نخستین "چله شهنامه" برگزیدگان خود را شناخت
مراسم اختتامیه نخستین جشنواره شاهنامه خوانی و عکاسی " چله شهنامه " با حضور باشکوه دوستداران ادبیات فارسی و شاهنامه برگزار و برگزیدگان معرفی شدند.
به گزارش
پایگاه خبری مشهد رخداد؛ علیرضا قیامتی، عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی و استاد زبان و ادبیات فارسی، در مراسم اختتامیه نخستین جشنواره شاهنامه خوانی و عکس " چله شهنامه " که در نگارخانه موسسه فرهنگی شکوه شاهنامه برگزار شد، گفت: آنچه فرهنگ ایران را نگه میدارد، عشق و مهر به ایران زمین و شاهنامه است. نام ایران سراسر دادگری، مهربانی، عشق، مهرورزی، صلح و خرد است که با نام ایران عجین شده است.
وی افزود: چکیده همه خوبیها در شاهنامه است. شادمانی ایرانی را در شاهنامه میبینیم. هیچ فرهنگ و ادبیاتی به اندازه ما سخن از مهربانی و خردورزی نزده است. جامعهای که بر مدار خردورزی حرکت کند، خطا نمیرود. شاهنامه و خوانش آن است که ما را بهم پیوند میزند. چکیده فرهنگ ایرانی در شاهنامه است.
عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی اظهار کرد: توصیه من این است که شاهنامه خوانان ما به سمت و سوی نقل و ادبیاتی که کمتر دیده و شنیده شده است بروند. ما از بخشهای شادمانی شاهنامه غافل شدهایم. نقلها ریشه پند و اندرزها هستند. باید تلاش کنیم دایره شاهنامه خوانی گسترش دهیم و در محیط اطراف خود و زندگی خود تاثیرگذار باشیم و یک شاهنامهای اضافه کنیم.
این استاد زبان و ادبیات فارسی خطاب به مدیران و اعضای موسسات شاهنامه پژوهی بیان کرد: همه ما درون یک دایره هستیم. نباید رودروی یکدیگر قرار بگیریم. هر موسسهای که داریم، وقتی شاهنامه است، دیگر مهم نیست که چه نامی دارد. همه ما زیر عنوان شاهنامه، خادم فرهنگ شاهنامه و ایرانی هستیم. آرمان ما فرهنگ ایران است، مهم نیست چه جایگاهی داریم. ما همه سرباز و خدمتگزار این فرهنگ هستیم.
وی تصریح کرد: شاهنامه برای ما بزرگترین و سترگترین آینهای است که فرهنگ ایرانی را تجلی میدهد. هیچ اقلیمی در دنیا به میزان ایران شاعر ندارد، اما شاهنامه چکیده همه ادبیات و شاعران در آن است و رنگ و بوی ایران را میدهد. شاهنامه نام ایران را هزار و ۴۰۰ بار آورده است و ۲۸ نام برای خدا میگوید که همه آنها ایرانی است.
علیرضا قیامتی ادامه داد: سوگندی که در شاهنامه میخورند ایرانی است. نیایش او ایرانی است. خاکساری در نیایش نمیبینیم و شاهنامه خدا را دوست میخواند. فردوسی تقویم را نیز ایرانی میگوید. رسالت ما همان رسالت فردوسی است. کاری که او در پاسداشت فرهنگ ایران کرد، شما با شاهنامه خوانی میکنید.
حسین صالحی، دبیر نخستین جشنواره عکس و شاهنامه خوانی چله شهنامه نیز در جمع خبرنگاران گفت: این جشنواره با هدف خانواده و فرهنگ خانواده برگزار شده است. در گذشته ما یک سنتی داشتیم که در دیدار شب چله، شعرخوانی بود. البته پیشتر از اینکه سنت بسیار خوب حافظ خوانی باشد، شاهنامه خوانی بوده است. اقوام ایرانی در تمام طول زمستان، بخصوص شب چله، در بیشتر دیدارها قصههای شاهنامه گرمابخش محفل خانواده ها بوده است. ما در موسسه فرهنگی هنری شکوه شاهنامه، همین سنت رو خواستم احیا کنیم به این جهت فراخوانی دادیم که در شب چله، شاهنامه خوانی در جمع خانواده انجام و فیلم و عکس بگیرند برای ما بفرستند.
وی افزود: ۲۰۱ قطعه عکس و ۲۴۷ ویدئوی شاهنامه خوانی، از ۲۶۶ شرکت کننده گواه استقبال خیلی خوب مردم از این جشنواره بود. پراکندگی جغرافیایی بسیار بسیار خوبی، حتی خارج از مرزهای ایران، برای این جشنواره بود و عکس فرستاده بودند. همچنین در این رویداد، شاهنامه خوانی به لهجه های مختلف داشتیم. بیشتر شرکت کنندگان خانمها بودند. در بین شرکت کنندگان از کودک ۲ ساله تا ۹۲ ساله داشتیم.
دبیر جشنواره چله شهنامه، در خصوص برگزیدگان نیز اظهار کرد: ما در بخش بزرگسالان ۵ اثر در شاهنامه خوانی در بخش خردسالان سه اثر برگزیده و ۵ تقدیری داشتیم. بخش عکاسی هم ۵ نفر برگزیده شدند. امیدوار هستیم که بتوانیم در سال بعد هم این جشنواره را برگزار کنیم. ما به هیچ نهادی وابسته نیستیم و بخش خصوصی تمام هزینهها را تامین مینماید.
صالحی با بیان اینکه فراخوان جشنواره شاهنامه خوانی و عکس چله شهنامه در اوایل آذر منتشر شد، تاکید کرد: موسسه شکوه شاهنامه، برگزارکننده این رویداد هست که چندین جشنواره در حوزه خوشنویسی و دیگر رویدادها را برگزار نموده است، که این اولین رویداد شاهنامه خوانی است.
وی تصریح کرد: جشنواره خوشنویسی شکوه شاهنامه که قبلا سالانه برگزار میشد، بر اساس تصمیم دبیرخانه دائمی جشنوارههای شکوه شاهنامه، دوسالانه خوشنویسی خواهد بود و سال آینده، احتمالا جشنواره تئاتر را خواهیم داشت.
شایان ذکر اطت؛ در این مراسم برگزیدگان جشنواره در بخشهای مختلف معرفی و از آنها تجلیل گردید. بر اساس رای هیات داوران نخستین جشنواره " چله شهنامه " در بخش عکس؛
سیده ویدا سیدالحسینی رتبه اول
جمشید فرجود فردا شایسته سپاس
حسن صبوری شایسته سپاس
ریحانه انتظار یزدی شایسته سپاس
یاسمین مولوی شایسته سپاس
امیر استان کلانتر شایسته سپاس
در بخش شاهنامه خوانی بزرگسالان؛
برگزیدگان ویژه: دنیا خادمی و آناهیتا فرزین
آیدا آزاد رتبه اول
نیلوفر متجدد رتبه دوم
روژان ایرانی رتبه سوم
فاطمه مشاعی شایسته سپاس
ملیحه عبدلی شایسته سپاس
در بخش شاهنامه خوانی کودک و نوجوان؛
ساینا صبوری رتبه اول
پریماه راعی رتبه دوم
باران اسکندری رتبه سوم
کیانا صباغیان شایسته سپاس
النا دولتی شایسته سپاس
سارینا رنجبر شایسته سپاس
مهسا جلالیان شایسته سپاس
کیمیا درهکی شایسته سپاس
به عنوان برگزیدگان معرفی شدند. همچنین از خانواده سمیعی، برای اقدام ابتکاری، حسن خادمی به عنوان مسنترین شرکت کننده، امیر مهدی نوربخش، نمونه خردسالان، آوینا الوندی زاده به عنوان کم سنترین شرکت کننده و ژوانا رستمی برای شاهنامه خوانی به زبان کردی، تقدیر ویژه شد.
گفتنی است؛ محمدرضا فرزین و حامد مهراد داوری بخش شاهنامه خوانی و حمیدرضا گیلانیفر و مسعود توجهی، داوری بخش عکس نخستین جشنواره " چله شهنامه " را برعهده داشتند.