تلاقی علم و هنر در پارک موزه علوم زمین مشهد
به مناسبت روز جهانی موزه و نکوداشت استاد قدیر صباغیان کارگاه نقاشی اجلاس قدیر با حضور ۴۰ هنرمند شاخص نقاشی مشهد در پارک موزه علوم زمین مشهد برگزار شد.
به گزارش
پایگاه خبری مشهد رخداد؛ محبوبه پرورش، رئیس اداره موزه و مستندات علوم زمین مشهد در حاشیه کارگاه نقاشی اجلاس قدیر در گفتگو با خبرنگار ما گفت: برنامهای که ما امروز داریم، پیوند علم و هنر در موزه است، که به مناسبت روز جهانی موزه تدارک دیده شده است. هدف ما از این برنامه این بود که از زاویهای دیگر به موزه نگاه کنیم.
وی افزود: ما برای بازدیدکنندگان تا دو ساعت مفاهیم زمین شناسی را توضیح میدهیم، اما ابراز علم بدون هنر امکان پذیر نیست. بنابراین امروز در خدمت نقاشان بزرگ مشهد یک کارگاه داریم و ۴۰ نقاش و ۳ خوشنویس حضور دارند. این هنرمندان از زاویههای مختلف به موزه نگاه میکنند تا ما به بازدیدکنندگان این مفاهیم را انتقال دهیم.
رئیس اداره موزه علوم زمین مشهد اظهار داشت: یک هدف دیگر ما ارج نهادن به این هنرمندان است که دوست داشتیم ما انجام دهیم تا دیگر موزهها نیز دنبال نمایند. ما برنامههای توسعهای خوبی داریم که اگر این هنرمندان تشریف نیاورند و نگاه آنها را به این موزه نداشته باشیم در این برنامههای توسعهای نیز موفق نخواهیم بود. موفقیت ما در این است که افراد ظریف بین و نکته سنج به موزه بیایند.
پرورش با بیان اینکه قبلا دو بار میزبان روشندلان بودیم ولی برای هنرمندان اولین رویداد است، تصریح کرد: موزه علوم زمین مشهد در سال ۹۷ افتتاح شد. این موزه بزرگترین موزه زمین شناسی خاورمیانه است. داخل موزه ۴ هزار و ۵۰۰ نمونه نمایش داریم ولی بیش از ۳۰ هزار نمونه در مخزن موزه موجود است. بخشی از نمونهها پژوهشی و بخشی نمایشی هستند که به تناسب جایگزین میشوند.
دکتر عباس قادری، رئیس انجمن دیرینه شناسی ایران نیز بیان کرد: هدف از برگزاری این رویداد پیوند جامعه هنری انجمن هنرهای تجسمی خراسان رضوی با یک مجموعه علمی در شهر مشهد به نام پارک موزه زمین است. این موزه جالب و بینظیر در کشور است. هزاران نمونه ارزشمند از گذشته زمین نظیر فسیل، سنگ، کانی و ساختمانهای رسوبی در این موزه جمعآوری شده و با یک طراحی زیبا در کنار یکدیگر قرار گرفته است.
وی افزود: بازدید برتی همه آزاد است اما چون یک موزه کاملا تخصصی است، هنوز آنگونه که باید شناخته نشده است. ما سعی کردیم به بهانه روز موزه، از جامعه هنرمندان مشهد کنیم تا اساتید نقاشی و خط تشریف بیاورند هم با این موزه آشنا شوند و هم اینکه پیوندی بین علم و هنر برقرار گردد. اساتید متخصص زحمت کشیدند و بصورت زنده به تکمیل کردن آثار خود بر محوریت زمین و تاریخ زمین در این کارگاه پرداختند.
حسین طالبی، مسئول برگزاری کارگاه نقاشی و مدیر اجلاس قدیر که متولد ۱۳۲۷ در مشهد است نیز گفت: من بجز نقاشی به کوهنوردی نیز میپرداختم، دیدم انرژی فراوانی دارم و این قدرت را برای کارهای فرهنگی آزمایش کردم. سالیان سال برنامه داشتم که هنر ایران را به دیگر کشورها بشناسانم. ۸ نمایشگاه که اکثر آنها گروهی بود به خارج از کشور بردم.
وی با اشاره به اینکه؛ به تمام هنرمندان مشهد بدون منت و بخاطر رضای خدا، خدمت بی منت کردم و ریالی نگرفتم، اظهار کرد: من آثار هنرمندان را از درب منازل آنها جمع و به نمایشگاههای داخلی و خارجی بردم. در مشهد حدود ۱۰۰ نمایشگاه با دست خودم ایجاد کردم. رابط بین نقاشان و اداره فرهنگ و ارشاد و پنج دوره عضو هیات مدیره انجمن هنرهای تجسمی بودم.
طالبی افزود: از سال ۷۲ دوست داشتم و به هنرمندان پیشکسوت سر میزدم. بعد از مدتی گروهی از جوانان ابراز علاقه کردند و در دیدار از پیشکسوتان با من همراه شدند و به دیدار استاد قدیر صباغیان رفتیم. این برنامه دیدار و بازدید از پیشکسوتان هر دو ماه انجام میگرفت. استاد صباغیان و جمعی از پیشکسوتان اظهار تمایل کردند به دیدار یکدیگر داشتند و این برنامه هفتگی شد. ما دنبال اسم زیبا برای این حرکت بودم که چه چیزی بهتر از اجلاس قدیر میتواند باشد، و اینگونه اجلاس قدیر به یاد استاد فقید قدیر صباغیان شکل گرفت.
مدیر اجلاس قدیر توضیح داد: من در دبیرستان شاگرد ایشان بودم و از کلاس رایگان او تلمذ مینمودم. چیزی که من از استاد صباغیان یاد گرفتم اول اخلاق و بعد نقاشی بود. ایشان سال ۹۲ فوت کردند و در قطعه هنرمندان مشهد دفن شدند. در اجلاس قدیر، ابتدا حال و احوال همدیگر را میپرسیدیم و بعد اخبار هنری و نمایشگاهها را به اطلاع یکدیگر میرساندیم.
وی تاکید کرد: بالاترین هنر من، خدمت به هنرمندان است. من آثار بزرگی دارم که در موزههای خراسان وارد شده اند که ۱۳ اثر من در موزهها است. اما متاسفانه ما موزه نقاشی کم داریم. دانه دانه هنرمندان شاخص اگر فوت کنند، مشخص نیست آثار آنها چی میشود. ما درخواست احداث موزه هنرهای معاصر هستیم تا آثار فاخر هنرمندان ماندگار شود. اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست داشتیم اما کنون ساخته نشده است.
علیرضا صباغیان، فرزند قدیر صباغیان نیز اظهار داشت: استاد فقید قدیر صباغیان از پیشکسوتان و پیشگامان هنر نقاشی در خراسان بودند که در سال ۹۲ به دیار باقی شتافتند. ایشان اولین فردی هستند که نگارخانه نقاشی افتتاح کردند، در زمانی که مردم تفاوت عکس و نقاشی را نمیدانستند.
وی با بیان اینکه؛ ایشان شاگردان بزرگی پرورش دادند که این راه و رسم را ادامه دهند، افزود: من نیز در کودکی نزد پدر کار نقاشی را آموختم و بعد نیز در این رشته را در دانشگاه تهران تحصیل نموده و اکنون به تدریس در دانشگاه و نقاشی مشغولم.
مصطفی شریعتی، هنرمند نقاشی که دارای معلولیت است و با پا نقاشی میکند و علاوه بر آن سمینارهای انگیزشی نیز برگزار مینماید در حاشیه کارگاه در جمع خبرنگاران گفت: هنر بیان احساس و تصویری است که میتوانیم ارتباط بگیریم و حرف بزنیم. ما با تابلو نقاشی با دنیا حرف میزنیم.
وی ادامه داد: زمین خود یک هنر بزرگی است که با طرح، رنگ و انرژی با ما صحبت میکند و این به عبارتی تجلی ارتباط هنرمند با خالق ما است. حرفهایی که این سنگ و زمین میزند اگر بشنویم بسیار زیبا و دلپذیر است. ابن همه تنوع و زیبایی ما را به جایی میرساند که به خیلی چیزها فکر کنیم که نمیکردیم و باعث افسردگی و خمودگی ما شدهاند.
این هنرمند نقاش، با بیان اینکه من نقاشی میکنم و مقام جهانی دارم، داور نقاشی هستم، تصریح کرد: سبک کار من آبستره و کار مجموعه ای دارم. من افتخار دارم استاد طالبی که مسئول اجلاس قدیر هستند، استاد من بودهاند. من هر چه یاد گرفتهام از ایشان یاد گرفتم. در اجلاس قدیر چیزی که اتفاق افتاده، پیشکسوتانی هستند که خیلی کم برجسته شدهاند. اگر بتوانیم با آنها ارتباط بگیریم بسیار تجربههای فرهنگی و فکری با خود دارند.
شایان ذکر است؛ پارک موزه علوم زمین مشهد. مجموعه علمی - تفریحی است که بصورت سه پارک در فضای آزاد و یک ساختمان مرکزی موزه اجرا شده است. پارک فیزیک زمین، پارک زمین شناسی و پارک اکتشاف و تونل معدنی در کنار تالار اصلی موزه، تالار نمایش فسیلها، اتاق کانی های فلوئورسنت، راهرو نمایش کانی و سنگ و تالار پدیدههای موضوعی از بخشهای این مجموعه است.
این پارک موزه در ضلع جنوبی بلوار شهید فکوری، بین فکوری ۵۵ تا ۵۷ قرار دارد و امکان بازدید همه روزه بجز شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۰ تا ۱۴ و ۱۸ تا ۲۱ در فصول بهار و تابستان برای عموم فراهم است.