کارشناس دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد:
باید باورهای غلط مردم در مورد سرطان تغییر کند
مسئول بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: باید باورهای غلط مردم در مورد سرطان تغییر کند. سرطان مساوی مرگ نیست. مسری نیست و بیمار سرطانی گناهکار نیست.
به گزارش
پایگاه خبری مشهد رخداد: دکتر بابک اقبالی در نشست خبری هفته ملی پیشگیری از سرطان که در محل بیمارستان عباس ناظران برگزار شد، گفت: رسالت ما پیشگیری از سرطان است. تمام مراکز بهداشتی، خانههای سلامت در سطح استان کار غربالگری را انجام میدهند. سه سرطان پستان، روده بزرگ و دهانه رحم در این مراکز غربالگری، تشخیص و پیگیری میشوند و اگر مشکوک باشند به مراکز بالاتر ارجاع میگردند.
وی ادامه داد: ۸ تا ۱۵ بهمن ماه هفته ملی پیشگیری از سرطان است. به این منظور پویش " من مسئولم برای پیشگیری از سرطان خودم، خانواده ام و جامعهام " راه اندازی شده است. بیماریهای سرطان شایع در استان، پستان، روده بزرگ، معده، پروستات است. که با یک غربالگری ساده و پیشگیری در مراحل ابتدایی قابل درمان است.
اقبالی عنوان کرد: باید باورهای غلط مردم را تغییر دهیم، سرطان مساوی مرگ نیست، سرطان مسری نیست، سرطان مساوی درد نیست، جراحی مساوی پخش سرطان در بدن نیست و بیمار سرطانی گناهکار نیست.
دکتر سید امیر ال داوود، ریاست بیمارستان ناظران نیز اظهار کرد: روند رو به افزایش سرطان داریم. در دو دهه آینده خطر جزء پیشرفته سرطان را داریم. یکی از موثرترین کارها برای پیشگیری، اطلاع رسانی به کل جامعه است. سرطان اگر در مراحل ابتدایی درمان شود نتایج بهتری دارد و علاج قطعی بالاتر میرود.
وی ادامه داد: پیشگیری از سرطان مسئولیت یک گروه خاص و یک وزارت خانه نیست. همه افراد جامعه و مسئولین کشور به نحوی وظیفه دارند و اثرگذار خواهند بود. هر کس باید متوجه نقش خود باید باشد و گرنه ۲۰ سال آینده آمار افزایش سرطان را خواهیم داشت.
ریاست بیمارستان سرطانی ناظران با بیان اینکه ۹۵ درصد سرطان اکتسابی و ۵ درصد ارثی است، گفت: سرطان یک بیماری نیست بلکه مجموعهای از ۱۰۰ بیماری است و بستگی به در چه مرحله ای بیمار مراجعه نمایند نیازها و هزینه های آن متفاوت است. گاهی با یک جراحی و هزینه کم بهبودی کامل حاصل میشود، ولی اگر ۶ ماه بعد مراجعه نماید نیاز به جراحی پیچیده، درمان و پرتودرمانی و .... است که تجهیزات آن نیز در استان کم است.
حمید مستشاری، رئیس هیات مدیره انجمن حمایت از بیماران سرطانی، نیز در این نشست خبری گفت: امیدواریم که مسئله درمان و پیشگیری سرطان بخصوص غربالگری سرطان جدی گرفته شود. فردی که سرطان میگیرد، بزرگترین ضربه را چه از لحاظ مالی و چه از لحاظ خواهد دید. معضل بزرگ دیگری که وجود دارد علاوه بر اینکه خود بیمار رنج میبرد، خانواده او نیز مستعضل و زمین گیر میشود.
وی افزود: در کشور ۱۵۰ هزار مبتلا به سرطان در سال داریم که باید درمان شوند که امکانات و تجهیزات جوابگو نیست، اما اگر پیشگیری شود رقم مبتلایان به ۳۰ درصد میرسد، که هم امکانات و تجهیزات و هم درمان بهتری میتواند ارائه گردد.
رئیس هیات مدیره انجمن حمایت از بیماران سرطانی خراسان رضوی ادامه داد: انجمن با شعار " هیچ بیماری بواسطه عدم تمکین مالی از درمان باز نماند " شروع به فعالیت کرد و تا امروز به این شعار عمل کرده است. برای بیماران شهرستانی، اسکان رایگان، غذای رایگان، درمان رایگان و داروی رایگان اختصاص دادیم و تا سال ۱۴۰۰ فقط برگه دفترچه بیمه آنها را میگرفتیم.
وی با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۹ ارز ترجیحی ما حذف شد، اظهار داشت: این امر باعث شد افزایش بسیار بالایی در هزینهها داشته باشیم و در خدمت رسانی ما خلل ایجاد شود. اما مردم، خیریهها و گروههای مختلف ما را حمایت کرده و میکنند تا به تعهد خود و شعار انجمن عمل نمائیم.
مستشاری ادامه داد: ما در سال ۴ هزار نفر را درمان میکنیم. اولین در حوزه علمی، تجهیزاتی و درمان در منطقه هستیم. طبق استانداردها به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت ۱۰ تجهیزات میخواهد که ما الان ۱/۵ هستیم و با تدابیر دیده شده در بیمارستانهای تحت پوشش انجمن و بخش دولتی امیدواریم به ۴ برسیم.
اصغر افراسیابی گرگانی، مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران سرطانی نیز عنوان کرد: مرکز درمانی رضا به عنوان بزرگترین مرکز پرتودرمانی کشور به بیماران خدمات میدهد و بار عظیمی در پرتودرمانی از استانها سیستان بلوچستان تا دریای خزر را پوشش میدهد.
وی ادامه داد: در راستای اصالت انجمن، دو سال پیش بیمارستان ناظران با گرایش سرطان با تمام امکانات درمانی شروع به فعالیت کرد و بر اساس رسالت خود به بیماران نیازمند ارائه خدمت خواهد کرد. هم در مرکز رضا و هم بیمارستان ناظران سرمایه گذاری کلانی در حوزه پرتودرمانی انجام شده که نیمه اول سال ۱۴۰۲ به بهرهبرداری خواهد رسید.
همچنین انجمن از بیماران سرطانی در ماه بیش از یک میلیارد تومان حمایت میکند که این حمایتها از حوزه دارو، درمان و پرتودرمانی است.
وی بیان کرد: در حوزه خیرین قانونی در کشور به نام ماده ۱۷۲ وجود دارد که به دولت اجازه میدهد هزینههایی که شرکتها و موسسات خیریه برای کمک به درمان بیماران انجام دهند و سرطان در اولویت قرار دارد، جزو هزینه مثبت شرکتها قلمداد شود. انجمن حمایت از بیماران سرطانی بیش از ۱۰ سال است که اقدام به گرفتن ماده ۱۷۲ کرده و در هر مرحلهای وارد میشود ۱۰ موسسه خیریه دیگر نیز حضور دارند اما تنها با ما موافقت نمیکنند. این ماده قانونی میتواند تلاش خیرین را مضاعف کند، اگر این قانون تایید شود میتوانیم ماهی یک میلیارد تومان کمک را به دو، سه برابر افزایش دهیم.
فاطمه ورشویی، رئیس مرکز آنکولوژی رضا نیز در این نشست خبری گفت: ما کمیته مددکاری داریم که متشکل از افراد متخصص و دورهدیده است و میزان نیاز به کمک بیماران را بررسی میکنند. کمک هزینه میتواند برای همه موارد باشد. از سال ۱۴۰۱ صندوق صعبالعلاج تاسیس شد که دولت نیز کمک هزینه پرداخت میکند، بنابراین همه با هم کار میکنیم. هزینه درمان بیمار محاسبه میشود که بیمه سهم بسیار اندکی را تقبل میکند، مابقی فرانشیز بوده که برعهده بیمار است. ما بررسی میکنیم که بیمار چقدر نیازمند است و بر آن اساس صندوق هم کمک هزینه دارو و هم رادیوتراپی را تقبل میکند.
وی افزود: ما افراد بیمار را به صندوق صعبالعلاج نیز معرفی میکنیم. در حال حاضر بیمار باید هزینه را پرداخت کند، مدارک ببرد و بعد هزینه را پس بگیرد اما پیشنهاد ما برای صندوق صعبالعلاج این است که انجمن با سازمانهای بیمهگر قرارداد ببندد و بیمار پولی پرداخت نکند. سقف صندوق صعبالعلاج حداکثر ۵۰ میلیون برای هر بیمار است.
ورشویی بیان داشت: ما به عنوان یک سازمان غیر دولتی هستیم که در حوزه درمان پیشرو بوده و منحصر به فرد است. ۴۰ درصد سرطانها، سرطان سینه است. لذا " سپند " را راهاندازی کردیم. ما همه ماما را آموزش داده و بروز شده اند. با یک معاینه ساده میتوانند بیماری را شناسایی نمایند. خانمها سالی یکبار باید ماموگرافی نمایند.
ریاست مرکز رضا ادامه داد: برای آموزش و پرورش و دیگر ارگانها کلاس گذاشتیم و آموزش دادهایم. در حاشیه شهر ۵ کمپ رفتیم و معاینه انجام دادیم. دو بار غربالگری زندان زنان شکل گرفت که یک مورد مشکوک شناسایی شد. همچنین در بین ۱۰۰ نفر غربالگری ۳ مورد سرطان پنهان داشتند.