معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی مدعی شد:
اولویت اول کشور در رسانه ملی جایگاهی ندارد
معاون آموزش و ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: به فرموده مقام معظم رهبری امنیت غذایی اولویت اول کشور است. نمیشود بخش کشاورزی اولویت اول نظام باشد اما در رسانه ملی فقط نیم ساعت در شبکه آموزش به آن اختصاص یابد. نیاز حوزه کشاورزی یک شبکه مستقل در صدا و سیما است.
به گزارش
پایگاه خبری مشهد رخداد؛ علیرضا مهاجر، معاون وزیر جهاد کشاورزی در همایش بزرگ طرح تحول کشاورزی خراسان رضوی که با حضور ۲ هزار نفر از کشاورزان استان خراسان رضوی در سالن انقلاب اسلامی مجتمع فرهنگی آیههای مشهد برگزار شد، گفت: ما در کشاورزی دو ماه طلایی تیر و مرداد را داریم. طلاییترین زمان هم در این دو ماه ۱۱ صبح تا ۵ عصر است. در همین ساعت هم وزارت نیرو برق را قطع میکند. اگر ما فصل کاشت را از دست بدهیم، به خصوص در بهترین زمان، تولید ما پایین میآید و مجبوریم نیاز خود را از خارج تأمین کنیم.
وی افزود: این مساله از معضلات اصلی ماست. مولدترین و مهمترین کارخانهای که خدا خلق کرده زمین است. وقتی زمین را تقسیم کرده و خرد کنیم نمیتوانیم از آن استفاده کنیم. ما در جهاد ارقامی را معرفی میکنیم که نسبت به شوری و کم آبی و خشکی مقاومتر باشد. دومین وظیفه ما این است که میزان مصرف اب را کم کنیم که با روشهای نوین امکانپذیر است اما در اراضی کوچک قابل اجرا نیست. همچنین باید تناوب را نیز در زمینها برقرار کنیم.
مهاجر تاکید کرد: از نظر ما خودکفایی در گندم ممکن است و قابلیت پایداری دارد. امسال حدود ۱۰/۵ میلیون تن خرید گندم داشتیم. ما از لحاظ فنی مشکلی برای خودکفایی اکثر محصولات زراعی نداریم، مشکلات را باید ریشه یابی و حل کنیم. ضمن این که مصرف بهینه کود نیز بسیار مهم است و اگر اتفاق بیفتد ۵۰ درصد مشکلات ما در تولید حل میشود.
محمد مهدی قاسمی، معاون آموزش و ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی نیز گفت: مقام معظم رهبری امنیت غذایی را اولویت اول کشور عنوان کرده اند. وقتی چیزی اولویت اول میشود.یعنی از امنیت دفاعی نیز مهمتر است. برای امنیت غذایی بهرهوری مطرح میشود. ما با اکوسیستمی روبرو هستیم، در این عرصه کارکردن مشکل و دشوار است.
وی افزود: علم، دانش و خلاقیت است که بهرهوری را افزایش میدهد. ما از بخش کشاورزی تعریف " از ژن تا سلول " را داریم که همه در زنجیره تولید نقش دارند، که تمام اجزای این زنجیره باید به نحو احسن کار کنند که نتیجه خوب شود. وقتی بذر مناسب کشت نشود، داشت درست نگردد، نتیجه درست نمیگیریم.
قاسمی با بیان اینکه؛ ما میتوانیم را ما توانستهایم، کرده ایم، اظهار داشت: کشاورزان پیشرو توانستهاند با کمک و کاربرد علم و دانش، با وجود تمام مشکلات به بهرهوری برسند و به رکوردهای تولید دست یابند. مسئله دیگر که باید دقت شود توجه به منابع آب و خاک است. این منابع انفال هستند و فقط متعلق به ما نیست بلکه به نسل آینده نیز تعلق دارد. باید بهترین عملکرد از آنها را داشته باشیم و در نگهداری آنها کوشا باشیم.
معاون سازمان تات تاکید کرد: نمیشود بخش کشاورزی اولویت اول نظام باشد، اما در رسانه ملی فقط نیم ساعت آن هم در شبکه آموزش به آن اختصاص یابد. باید این بخش با توجه به جمعیت ۵ میلیونی کشاورزان کشور یک شبکه تخصیص یابد.
یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی در همایش طرح تحول کشاورزی عنوان کرد: کشاورزی اشتغال مقدس است و در نگاه اعتقادی دینی ما جای دارد و نان و حیات مردم است. کار کشاورزی ارزش است، اقتدار ملی ارزش است، آزاد بودن و سربلند بودن ارزش است.
وی ادامه داد: در استان خراسان رضوی بر اساس تمام مشکلات و شرایط که وجود داشت، رویکرد ما، مسئله مزیت بود، یعنی مشکلات استان را با مزیت استان از بین ببریم. کشاورزی و دامپروری از مزیتهای استان است که عمق تاریخی دارد. واقعیت ها را باید قبول کرد. اینکه کمبود آب داریم، اینکه در دو سال گذشته خشکسالی بوده است، واقعیت است. ما باید مبتنی بر داشتهها و واقعیتها، عرصه را مدیریت کنیم.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه باید راندمان را بالا ببریم، اظهار کرد: راندمان افزایش بهرهوری در سطح زیر کشت است. برای نیل به هدف نهایی اهداف کمی و کیفی را تعریف کردیم. ۱۴ محصول مشخص شده که باید به بهرهوری برسند. ما راهبرد گذاری کردهایم و دولت نیز هدایت، نظارت و حمایت میکند. هدف، برنامهها و بستهها مشخص است. جهاد کشاورزی به عنوان متولی، دانشگاه و حاکمیت بر محوریت کشاورزی عمل میکنیم نا راندمان انجام گیرد.
غلامرضا قنبری، مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این همایش گفت: کشاورزان محصول تولید میکنند و انتظار دارند، دولت محصولات آنها را بخرد، در حالی که دولت فقط امکان خرید چند محصول استراتژیک را دارد. این ظرفیت خرید محصولات بین ۵ تا ۷ درصد است. یک دلیل انتظار خرید تضمینی توسط کشاورز، افزایش قیمت تمام شده در مزرعه است و در بازار نیز مردم قدرت خرید ندارند.
وی افزود: هشت طرح تحول در خراسان رضوی با جلسات مداوم توسط مسئولین ارشد، بخصوص استاندار، مطرح شد. یکی از این برنامهها امروز رونمایی میشود، هر چند یک ماه است مقدمات و زیرساخت آن شروع شده است، تا ارتقاء راندمان تولید انجام گیرد.
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: متوسط تولید گندم ۳/۵ هکتار در تن است، اما در سال گذشته تا ۱۴ تن در هکتار برداشت توسط کشاورزان پیشرو انجام شده است، که این فاصله خیلی زیاد است. در تولید محصولات کشاورزی، هزینه، سرمایه گذار، نیروی انسانی، لجستیک و حمایت دولت انجام میشود اما بهرهوری و راندمان بسیار پائین است.
قنبری ادامه داد: مسئله ضایعات کشاورزی باعث افزایش قیمت تمام شده در مزرعه میشود، که مصرف کننده قدرت خرید آن را ندارد. تنها راه افزایش بهرهوری در کشاورزی است. یکی از برنامه طرح تحولی کشاورزی، افزایش راندمان است. دیگر کشاورزی با افزایش هزینه تمام شده صرفه اقتصادی ندارد، باید حداقل تولید در هکتار بالا برود.
وی عنوان کرد: در برنامه طرح تحولی کشاورزی در شهرستانها شروع شده است. ۱۴ میز محصولی شکل گرفته است. این میزها بر اساس محصولات استراتژیک و مزیتهای اصلی استان انتخاب شدهاند. راهبردی اصلی طرح تحول با میزهای محصولی است. اساتید دانشگاه، مرکز تحقيقات کشاورزی، زنجیره تولید، شرکتهای دانش بنیان و حضور کشاورزان پیشرو از ارکان طرح خواهند بود.
مدیرکل جهادکشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: ماموریت کشاورزان پیشرو و تاثیرگذاری آنها در ارتقاء تولید بسیار قابل اهمیت است. برای ارقام محصولات برش استانی زدهایم که در هر شهرستان تعداد کشاورزان آن محصول مشخص است. ما امروز در ارتباط برخی مقولههای بهرهوری در کشور گفتمان سازی میکنیم تا تبدیل به مطالبه عمومی شود. باید ریلگذاری شود و به حاشیه نرود.
علیرضا عباسی، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نیز در این گردهمایی گفت: امنیت غذایی جزء موضوعات اصلی کشور است و باید به جد توجه داشته باشیم. درامنیت غذایی هم به فراهمآوری غذا، هم سلامت غذا و هم پایداری غذا باید مد نظر قرار گیرد. اگر کوتاهی انجام شود آینده کشور به خطر میافتد.
وی افزود: محدودیتهای منابع آبی، منابع خاکی و منابع انسانی را نیر داریم که توجهی به آنها نمیشود. سن کشاورزان بالای ۵۵ سال است و نیروهای انسانی تربیت شده بخش کشاورزی، فعالیت چندانی در این حوزه ندارند. باید مسیر برای حضور فارغالتحصیلان کشاورزی هموار شود، تا دانش به مزرعه انتقال پیدا کند و بهرهوری افزایش یابد.
عباسی با اشاره به اینکه در برنامه هفتم در مجلس تلاش کردیم تکالیفی برای ورود دانش انجام دهیم، تصریح کرد: ما باید به سمتی حرکت کنیم که اقتصاد کشاورزی که معیشت محور است به کشاورزی صنعتی تبدیل کنیم و خلاء عملکرد را مرتفع نمائیم. باید ارزش افزوده محصول کشاورزی ایجاد کنیم. اقتصاد کشاورزی اگر افزایش یابد، روستاها فعال میشوند. همچنین هدف گذاری دیگر، موضوع دانش بنیانی است. سهم اقتصاد دانش بنیان در کل حوزههای کشور کم است، اما در بخش کشاورزی ناچیز است.