ریاست مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی خبر داد:
خودکفایی ۹۵ درصدی کشور در تولید بذر
ریاست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی عنوان کرد: بذر به عنوان اولین و بزرگترین مسئولیت حاکمیتی مراکز تحقیقات کشاورزی کشور است. در تولید بذر ۹۵ درصد خودکفایی داریم که این نتیجه ۳۴ مرکز استانی و ستاد علمی است.
به گزارش
پایگاه خبری مشهد رخداد؛ مسعود نجفی در نشست خبری با اصحاب رسانه که در جریان تور رسانهای بازدید از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی برگزار شد، گفت: ۲۷ خرداد ماه سالروز تشکیل جهاد سازندگی به فرمان امام خمینی(ره) در سال ۵۷ است. در آن سال با درایت رهبر کبیر انقلاب به جهت آبادانی کشور و رفع محرومیت تشکیل و وزارتخانه مورد تائید قرار گرفت
وی ادامه داد: در وازرت جهادکشاورزی یک معاونت وجود دارد که به دلیل اهمیت آن یک سازمان با عنوان سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی با تشکیلات مستقل تشکیل شده است، که این سازمان بازوی علمی وزارت جهاد کشاورزی خواهد بود. این سازمان دارای ۲۱ موسسه و مرکز علمی، ۳۴ مرکز استانی و ۳۱۴ ایستگاه تحقیقات کشاورزی در سراسر کشور است. بزرگترین مرکز کشور، مرکز خراسان رضوی با ۱۷ ایستگاه است.
ریاست مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: حدود ۴۴ سال از عمر انقلاب میگذرد و در این سالها اتفاقات خوبی افتاده است. در سال ۵۷ میزان غذای در کشور ۲۵ میلیون تن بود که اکنون به ۱۲۵ میلیون تن افزایش پیدا کرده است. غدا یک نیاز اولیه جوامع بشری است. امروز غذا اهمیت دو چندان پیدا کرده و در کنار غذا واژه امنیت غذایی وارد شده است.
وی افزود: بعد از جنگ اوکراین واژه امنیت غذایی اهمیت بیشتری پیدا کرد، چون کشورهای روسیه و اوکراین جزء بزرگترین تولیدکنندگان غله جهان هستند. خوشبختانه کشور ما کمترین آسیب را از امنیت غذایی خواهد دید که علت آن کوشش دانشمندان و همکاران ما برای خودکفایی است.
نجفی با بیان اینکه، شعار امسال هفته جهاد کشاورزی با عنوان " جهادکشاورزی، امنیت غذایی، گشایش در سفره مردم" نامگذاری شده است، تصریح کرد: واژه امنیت غذایی از چند عنصر تشکیل شدهاست. یکی فراهم بودن غذا است که شامل تولید غذا، تجارت غذا و ذخیره سازی و نگهداری خواهد بود. این سه بخش وظیفه اصلی جهاد کشاورزی است.
وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری سال ۱۴۰۱ را سال دانش بنیان نامگذاری کرده بودند و تاکید ایشان بر دانش بنیان در بخش کشاورزی بود، ادامه داد: منبع اصلی در بخش کشاورزی خاک و آب است و ناچار هستیم به سمت دانش بنیان برویم. در ابتدای سال ۱۴۰۰، از ۸ هزار شرکت دانش بنیان کشور ۴/۳ درصد در بخش کشاورزی فعالیت میکردند که امروز به ۶/۹ درصد رسیده است.
مسعود نجفی گفت: در استان خراسان رضوی یک میلیون هکتار زمین زیر کشت صنایع کشاورزی است. توسعه بیشتر امکان ندارد، اما باید به سمت ارتقاء برویم. یکی از کارهای این مرکز اصلاح ارقام است. برای معرفی یک رقم جدید، حداقل ۸ و حداکثر ۱۲ سال زمان نیاز دارد. در کنار فرآیند به نژادی به فرایند به زراعی نیاز است.
ریاست سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه تولید متوسط گندم، ۴ تن در هکتار است، اما ما کشاورزان پیشرو در کشور داریم که ۱۴ تن گندم بر هکتار بر داشت میکنند، اظهار کرد: در بین مولفه امنیت غذایی، دسترسی به غذا وجود دارد که این دسترسی فیزیکی و دسترسی اقتصادی خواهد بود. موضوع دیگر، مصرف و امنیت غذا آیت که بحث کیفیت و الگو مصرف باید رعایت شود.
وی تاکید کرد: عنصر چهارم مفهوم امنیت غذایی، پایداری و ثبات در سه حوزه قبلی بوده که این مستلزم فعالیتهای علمی است. عملکرد مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور در بخش تحقیقات، بخش آموزش و ترویجی است. تحقیقات ما، پایاننامه محور نیست بلکه مسئله محور است که نتایج حاصل از این تحقیقات جهت بهرهبرداری بخش کشاورزی منتقل میشود.
نجفی با اشاره به اینکه؛ کشاورز که مشتری اول ماست، باید با مشاهده در ایستگاهها، تحقیقات را ببیند و قابل مشاهده باشد، تصریح کرد: اقدامات مهم و تاثیرگذار در مرکز خراسان رضوی در موضوع مهم بوده است. تولید خوراک دام تخمیری جهت تامین خوراک دام عشایر، کشاورزی کم نهاده، با توجه به اینکه مجریان طرح کلان زعفران هستیم مکانیزه کردن محصول زعفران را داریم.
وی افزود: توسعه کشت نشاء زمستانی چغندر قند، تامین سیمای حاصل خیزی استان، تولید لاین کرزای مقاوم به سرما، سرشاخه کاری درختان میوه، رونمایی از ارقام خودباوری و جدید گیلاس، رونمایی از دستگاه برداشت ذرت علوفهای، اجرای طرح الگوی روستایی، خشک کردن بهینه زعفران، معرفی ارقام گیلاس زشک و عطار و معرفی رقم پسته کویر از جمله دیگر اقدامات مهم مرکز خراسان رضوی خواهد بود.
ریاست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی گفت: حمایت از شرکتهای دانشبنیان وظیفه ذاتی پارکهای علم و فناوری است. این وظیفه در بخش کشاورزی از سال ۱۳۹۰ به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی واگذار گردید. در استان خراسان رضوی ۴ شهرستان مرکز رشد زیر نظر مرکز فعالیت میکنند. ۱۵۰ شرکت دانش بنیان درحوزههای مختلف کشاورزی در استان فعال هستند که ۲۰ شرکت دانش بنیان قطعی شدند و از این تعداد ۶ شرکت در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی مستقر هستند.
مسعود نجفی بیان کرد: در سال گذشته اتفاق خوبی افتاد و تصمیمگیری شد تا مراکز رشد تبدیل به دهکده فناوری شونند و اولین دهکده فناوری در خراسان رضوی افتتاح گردید.
شایان ذکر است؛ در این تور خبری خبرنگاران از شرکتهای مستقر در ستاد مرکزی و ایستگاه طرق دیدن کردند و در جریان فعالیت های علمی، تحقیقاتی، پژوهشی و تولیدی آنها قرار گرفتند. بازدید از تولید اسنک گیاهی، پایلوت شیر و فرآوردههای لبنی، مزرعه تولید نهال دانش بنیان، خوراک تخمیری دام، مزارع گندم، جو و تریتیکاله بذری و سامانه پایش ماهوارهای کشاورزی از جمله این برنامه بود.
علیرضا نوری، مدیر عامل شرکت صحرا شرق کیمیا در خصوص سامانه پایش ماهوارهای کشاورزی در جمع خبرنگاران گفت: قبلا کشاورزی از روی زمین انجام میگرفت و عملا چیزی به نام ابزار در کشاورزی نبود. اکنون میتوان توسط ماهواره کشاورزی را بررسی کرد و از خسارت احتمالی جلوگیری نمود.
وی افزود: این سامانه یک دستیار هوشمند است. کار با آن آسان و احتیاج به دانش خاصی ندارد. این سیستم به روز دنیا است و بصورت عام ۱۵ سال است استفاده میشود. چون علم جدید است همپای کشورهای دنیا جلو میرود.
نوری در خصوص کار با سامانه نیز توضیح داد: کشاورز هوای زمین خود را دارد. وضعیت هوا دقیق و مختص مزرعه اعلام میشود. با این سامانه هزار هکتار را در کمتر از یک دقیقه میتواند رصد کند. این سامانه تمام کارشناسان و متخصصان بخش کشاورزی به هم متصل میکند و کشاورز بر اساس تخصص و مسافت متخصص مورد نیاز را میتواند پیدا نماید.