مجموعه آثار علامه سید علی شهرستانی رونمایی شد
آئین رونمایی از مجموعه آثار و تکریم از تلاشهای علمی علامه محقق سید علی شهرستانی با حضور پرشور فرهیختگان حوزه و دانشگاه در تالار شیخ طبرسی بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی برگزار شد.
به گزارش
پایگاه خبری مشهد رخداد؛ حجةالاسلام محمد تقی سبحانی، رئیس قطب تعمیق ایمان دینی و مقابله با باورهای انحرافی دفتر تبلیغات اسلامی در آئین تکریم علامه سید علی شهرستانی گفت: آنچه من از ایشان دریافتم جمع ویژگیها است که کمتر در دیگر محققان دیده میشود. از یک سو جامعیت علوم و اندیشه ایشان در دانشهای مختلف و در عینحال تخصصگرایی و نقطه زنی در حوزه اندیشه، تخصص در آثار دیگران و اندیشه گری در علوم است.
وی افزود: استاد علامه جمع میان اصالت و نوآوری و خلاقیت است. این ما را برآن میدارد نگاهی به اندیشه ایشان و معرفی بپردازیم که توسط عتبه عباسی به نشر رسیده است. هر کدام از آثار ایشان میتواند موضوع چند پایاننامه دانشگاهی و حوزوی باشد. همچنین نیاز است در همایش بزرگتر به بررسی و نقد این ایدهها پرداخته گردد.
حجةالاسلام سبحانی در مورد نطریه پردازی علامه شهرستانی اظهار کرد: یکی از دیدگاههای مهم که اصطلاح محور شدهاست، عنوان فقه کلامی است، واژهای که میتواند درون متناقض باشد. این را رویکرد جدید کلامی میدانیم و سهم ایشان در تولید این نظریه بسیار است که میتواند افق گشایی در کلام نماید.
وی ادامه داد: نظریه فقه کلامی به تعبیر ایشان اثبات مرجعیت اهل بیت از خلال فقه است. نظریه ایشان رویکرد امامت پژوهی دارد که پنج مرحله را برای آن پیشنهاد میکند. علامه شهرستانی بین فقه کلامی و فقه مقارن تفاوت قائل میشوند. نظریه ایشان میتواند به سیاست کلامی امروز پاسخ دهد.
دکتر مجید معارف، رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی نیز بیان کرد: بزرگترین دغدغه حدیث پژوهان در عصر حاضر مسئله اعتبار حدیث است، که برای همه مسلمانان و غیر مسلمانان که به خاورشناسان تعبیر میشوند حائز اهمیت است. برای رسیدن به حدیث معتبر کلیدی وجود دارد و آن تبيين الحدیث است. علامه سید علی شهرستانی در کتاب خود خیلی مستند و علمی به نقد میپردازد و ۱۰ دلیل بر نظریه خود میآورد. کتاب منع تدوین الحدیث ایشان سعی میکند بر یک مسئله تاریخی جواب نظریه پردازنده بدهد.
حجةالاسلام محمد حسن ربانی بیرجندی، عصو هیات علمی گروه فقه دفتر تبلیغات اسلامی خراسان نیز در این مراسم گفت: ریشه دانایی این خاندان به اعماق تاریخ میرسد. شخصیت های بیت شهرستانی فراوان ب درجات بالایی بودهاند. استاد یک نظریه پرداز است که مجموعه گذارها را در کنار هم جمع میکند. که قابل نقد و اثبات است.
وی ادامه داد: نظریه های ایشان در قالب علمی دنیا، بر اساس استردادی، تحقیقی، گزارهها و پیشینه تاریخی است. ایشان عالم، معارف و مولف است. رسالت محور و وظیفه مند است که نیاز جامعه امروز را بررسی میکند و بر اساس نیاز روز کتاب نوشته میشود.
آیت الله سید جعفر سیدان، مدرس درس خارج فقه حوزه علمیه مشهد نیز در این مراسم اظهار کرد: آثار علامه شهرستانی عالمانه، محققانه، شگفت انگیز و فوق معمول است. کار این عالم محقق در موضوعاتی است که تبیین و تحقیق آن بسیار مهم است و در این آثار به شایستگی به آنها پرداخته شده و تحقیقات بسیار عالمانه انجام شده است.
وی با بیان این که روش تحقیقی علامه شهرستانی با تکیه بر کتاب و عترت است، افزود: هرآنچه غیر از اهل بیت رسیده باشد و با بیانات اهل بیت همخوانی نداشته باشد باطل و نادرست است و تنها آن چیزی درست است که از قرآن و حدیث گرفته شده باشد و آثار علامه شهرستانی اینگونه است.
آیت الله سیدان تاکید کرد: روش علامه شهرستانی زنده کننده حق است، چرا که بر اساس کتاب و حدیث آثار خود را تدوین کرده لذا روش ایشان باید در مراکز علمی مد نظر قرار گیرد
در ادامه این مراسم پیام تولیت عتبه عباسیه کشور عراق، به همایش قرائت شد و ویژه نامه " محقق نستوه"، ویژه نامه اختصاصی این آیین تکریم، بصورت الکترونیکی و چاپی انتشار یافت.
شایان ذکر است؛ علامه سید علی شهرستانی، در ۲۱ رمضان سال ۱۳۷۷ هجری قمری مطابق با ۲۲ فروردین ۱۳۳۷ هجری شمسی در کربلا به دنیا آمد. خانواده و اجداد ایشان همگی از فضلای کربلا بودند. ایشان در سال ۵۶ به ایران آمده و در مشهد ساکن شدند. سعی نگارش ایشان در اعتقاد و کلام بوده است و در تببین ریشه اختلافی بین مسلمانان گام برداشتهاند. ایشان بجز تالیف به تدریس نیز پرداختهاند. ۲۳ اثر در مجموعه آثار علامه شهرستانی توسط عتبه عباسیه کشور عراق به چاپ رسیده است.
گفتنی است؛ آئین رونمایی از مجموعه آثار و تکریم تلاشهای علمی علامه محقق سید علی شهرستانی، به همت عتبه عباسیه، آستان قدس رضوی، حوزه علمیه خراسان، موسسه علمی پژوهشی کلام ناب و ۲۰ نهاد و موسسه حوزوی و دانشگاهی، به عنوان چهارمین فعالیت تجلیل و تکریم موسسه کلامنا برگزار شد.