مدیر کل دامپزشکی خراسان رضوی خبر داد:
۱۷ میلیون دلار صادرات فرآوردههای دامی در سال جاری
مدیر کل دامپزشکی خراسان رضوی از صادرات ۳ هزار و ۶۰۰ تن تخم مرغ خوراکی، ۱۰ هزار تن آلایش خوراکی و غیر خوراکی و ۱۵۰ تن کرک بزی در سال ۱۴۰۰ به ارزش ۱۷ میلیون دلار از استان خراسان رضوي خبر داد.
به گزارش
پایگاه خبری مشهد رخداد؛ دکتر جواد اعلمی در نشست خبری هفته دامپزشکی که از ۱۴ تا ۲۰ مهرماه برگزار میشود، گفت: وظایف اداره کل دامپزشکی در بخش های مختلفی است که نهایت آن منجر به سلامت مردم و بهداشت عمومی و امنیت غذایی است.
وی ادامه داد: در امنیت غذایی، فعالیت ها در راستای حفظ جمعیت دامی و پیشگیری از بیماریها، تولیدات دامی و بهداشت آنها، تامین نهادهای دامی، نظارت صورت میگیرد. همچنین نظارت بر تولید فرآوردههای گوشتی قرمز و سفید، نظارت بر شیر و تخم مرغ در توزیع و عرضه فرآورده در بهترین شکل است.
مدیر کل دامپزشکی خراسان رضوی اظهار کرد: سالانه ۷ تا ۸ میلیون دام سبک، ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار دام سنگین در برابر بیماریها واکسیناسیون میشوند. بطور متوسط ماهانه ۱۰ میلیون جوجه ریزی داریم که نظارت بر آنها نیز انجام خواهد شد.
اعلمی با بیان اینکه در هر دوره، برخی دامهای مولد که شرایط لازم را ندارند کشتار میشوند، عنوان کرد: در حذف جوجه یک روزه، تابع حجم جوجه ریزی و درخواست بازار است که گاهی بین تقاضا بازار و جوجه ریزی همخوانی وجود ندارد.
مدیر کل دامپزشکی خراسان رضوی در خصوص صادرات از استان نیز توضیح داد: با توجه به سیاست های وزارت در سال ۱۴۰۰ مقدار ۳ هزار و ۶۰۰ تن تخم مرغ خوراکی به کشورهای عراق و افغانستان، ۱۰ هزار تن آلایش خوراکی و غیر خوراکی که عمده تر روده است به کشورهای اروپایی و ۱۵۰ تن کرک بزی برای تهیه پوشاک به مقصد کشورهای اروپایی صادر شده است. همچنین ۱۲ میلیون مرغ زنده به دیگر استانها ارسال شده است.
ایشان افزود: ارزش دلاری صادرات از استان در ۶ ماهه اول سال جاری ۱۷ میلیون دلار بوده است که معادل صادرات سال قبل است. همچنین واردات به استان اکثریت نهادههای دامی است که در سال ۱۴۰۰ معادل ۲۴ هزار تن و در ۶ ماهه امسال ۲ هزار تن بوده است.
دکتر اعلمی تاکید کرد: در کشتارگاهها سالانه ۸۰ هزار تن گوشت کشتار میشود که ۵۰۰ تن از چرخه مصرف خارج میگردد. اگر نظارت ها انجام نگیرد و با کشتار غیر مجاز انجام شود، گوشت آلوده به دست مصرف کننده خواهد رسید.
دکتر محمد سیاح، ریاست نظام دامپزشکی خراسان رضوی نیز در این نشست خبری گفت: هفته دامپزشکی فرصت خوبی است تا خدمات این قشر به جامعه معرفی شود. از همکاران تجلیل کنیم و موانع و معضلات بررسی شود.
وی افزود: سازمان دامپزشکی ۴ هدف، خوراک دام سالم، دام سالم، غذای سالم و انسان سالم را دنبال میکند. دامپزشکی ۷۰ نوع وظیفه دارد که بیشتر آن نظارتی است. نظام دامپزشکی بر اساس اصل ۴۴ تشکیل شد و اکنون چهارمین دوره را داریم.
سیاح ادامه داد: سازمان نظام دامپزشکی خراسان رضوی در حال حاضر هزار و ۲۰۰ نفر همکار فعال دارد اما ۴ هزار و ۳۰۰ نفر کارت نظام دامپزشکی گرفته اند. بزودی مشهد به ۱۳ منطقه دامپزشکی تقسیم میشود که در این ۱۳ منطقه در هر واحد عرضه ناظر خواهد بود. ۴ آیتم را از واحدهای عرضه میخواهیم که گوشت دارای مهر باشد، گوشت چرخی از قبل نباشد، رعایت موارد بهداشتی کارکنان واحد و فرآوردههای دامی و ....در بیرون از مغازه نباشد.
محمود قربانزاده، معاونت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی نیز با اشاره به اینکه؛ سابقه دامپزشکی به ۲ هزار و ۲۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد و سال ۱۳۵۰ قانون دامپزشکی تصویب شد، عنوان کرد: اگر ۱۰ تا ۲۵ درصد دام کاهش پیدا کند خسارتی معادل ۳۷ درصد وارد خواهد شد. ۷۵ درصد مردم جهان در کشورهای درحال توسعه زندگی میکنند که پرورش ۶۵ درصد دام اهلی را انجام میدهند اما ۳۰ درصد در آن سهم دارند.
ایشان اظهار کرد: بطور متوسط سالانه ۱۲۰ هزار بازدید توسط دامپزشکی انجام و هزار و ۶۰۰ تن فرآورده ضبط میشود. در کشتارگاه دام بطور متوسط سالیانه ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار راس کشتار میگردد و مورد معاینه قرار میگیرد و حدود ۲۰۰ تن از تولیدات اجازه مصرف نمیگیرند. همچنین در حوزه طیور میانگین ۸۸ میلیون سالانه کشتار و ۷۹۰ تن از چرخه مصرف خارج میشود.
قربانزاده تاکید کرد: بیماری های مشترک انسان و دام ۸۳۲ بیماری هستند. بر اساس تحقیقات ۵۰ درصد بیماری های عفونی انسان ریشه در دام دارند. در تمام مراکز اکیپ فرآوردههای دامی داریم و در برخی واحدها اکیپ ثابت وجود دارد.
حمید رضا فرزین، ریاست موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی کشور شعبه شمال شرق نیز گفت: عمر موسسه نزدیک به یک قرن است که ۶ شعبه در کشور دارد و بصورت منطقهای فعالیت میکند. در سال ۱۳۲۸ شعبه شمال شرق در مشهد تشکیل شد. این موسسه بزرگترین و قویترین موسسه واکسن و سرم سازی در خاورمیانه در تعداد و تنوع است.
ایشان افزود: موسسه رازی، متولی واکسن در کشور به شمار میآید و برای انسان و دام واکسن تولید میکند. در شعبه شمال شرق کشور واکسن های دام و طیور را برای دامپزشکی تولید میشود. علاوه بر تولید واکسن وظیفه دیگر موسسه، بررسی و شناسایی بیماریها است.
فرزین عنوان کرد: در مجموعه شمال شرق ۴ معاونت شکل گرفته است و در حال حاضر چند محصول تولید میشود. در حوزه دام ۳ واکسن تولید میکنیم. همچنین از محصولات موسسه یک واکسن برای پرندگان است که فقط در موسسه رازی مشهد تولید میشود.
ریاست موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی شعبه شمال شرق کشور در خصوص واکسن های انسانی نیز توضیح داد: ۷۰ درصد واکسن انسانی کشور توسط موسسه رازی تولید میشود و بصورت کامل تحویل وزارت بهداشت و آموزش پزشکی میشود و از آن طریق توزیع میگردد.
حمید رضا فرزین خبر داد: دو محصول جدید توسط شعبه مشهد در حال کار است و در سال آینده تولید خواهد شد. یک نوع واکسن برای اولین بار کار میشود و در حال کنترل کیفی است.