مدیرکل جهادکشاورزی خراسان رضوی خبر داد:
خراسان رضوی ظرفیت تولید ۱۴ میلیون تن محصولات کشاورزی را دارد
مدیرکل جهادکشاورزی خراسان رضوی گفت: در خراسان رضوی افزایش ۴۰ درصدی گندم، ۳۰ درصدی جو و متوسط ۲۵ درصدی در دیگر محصولات را داشتیم. تولید امسال به ۸ میلیون خواهد رسید که این استان ظرفیت دو برابر این را دارد. تولید استان به ۱۴ میلیون تن میتواند برسد. تولید ۱۱ میلیون راحت است ما برای ۱۴ میلیون باید کار شود.
به گزارش
پایگاه خبری مشهد رخداد؛ غلامرضا قنبری، مدیرکل جهادکشاورزی خراسان رضوی در همایش گرامیداشت روز جهانی خاک که در سالن اجتماعات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد، گفت: خاک به عنوان مادر طبیعت است و منشاء همه موجودات خاک است. در بخش کشاورزی دو عامل اصلی در رشد تولید و تامین امنیت غذایی کشور، آب و خاک است.
وی افزود: ما در یک سال اخیر به سمت طرح تحول و رشد محصول حرکت کردیم. تاکیدات در جلسات بر زمان کشت بوده است. در زمان کاشت نیز بیشترین تاکید بر این است که همزمان با کاشت به حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه، اهمیت ویژهای داشته باشیم. ۵۰ درصد راندمان محصول بستگی به مرحله کاشت دارد.
مدیرکل جهادکشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: در خراسان رضوی افزایش ۴۰ درصد راندمان کشت گندم آبی را داشتیم و در جو نیز ۳۰ درصد راندمان تولید شکل گرفت. در دیگر محصولات حدود ۲۵ درصد افزایش راندمان تولید بود. تولید امسال به ۸ میلیون تن خواهیم رساند. استان خراسان رضوی ظرفیت دو برابر این را دارد. تولید در این آستان به ۱۴ میلیون تن میتواند برسد. تولید ۱۱ میلیون به راحتی است و برای بقیه باید کار شود که در استان دقت خاصی نمیشود.
قنبری با اشاره به اینکه ۷ درصد تولید در حوزه زراعی و باغی است، بیان کرد: استان خراسان رضوی به میزان وسعت ۶۳ کشور دنیا است. برای اینکه راندمان تولید را که امنیت غذایی استان، جمعیت استان و زائرین حضرت رضا(ع) و پشتیبانی امنیت غذایی کشور، محقق شود، نیاز است برنامههای مدون داشته باشیم. کشاورزی خراسان رضوی، تاثیر موثر در تولید ناخالص ملی کشور دارد. در دو سال اخیر چهار برابر، نرخ رشد کشاورزی استان نسبت به کشور مثبتتر بوده است.
وی با تاکید بر اینکه برای آب و خاک مشهد باید برنامه داشته باشیم. گفت: در سراسر کشور خاکها در منابع آلی در سطح پائین هستند. این در خراسان رضوی، جزء استانهای فقیر است. خاکهای خراسان رضوی به سنت شوری و آلودگی میرود. اگر برنامه نداشته باشیم، خاک استان و تولید با خطر مواجه خواهد شد.
مدیرکل جهادکشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: مسئول خاک در کشور، وزارت جهاد کشاورزی است. در برنامههای توسعه، جایگاه خاک مشخص نبوده است. اگر کاری برای خاک نکنیم، مثل آب دیر میشود. باید سندی برای خاک خراسان رضوی بر اساس پایش و نقشه خاک داشته باشیم. برای حفظ خاک، مراقبت و مدیریت انجام و چشمانداز مشخص باشد. باید همه دستگاهها مرتبط از ظرفیتهایشان برای فرهنگ سازی و مراقبت خاک استفاده کنند.
قنبری افزود: باید تمام دستگاهها در کنار هم قرار بگیرند و برنامه ریزی در این حوزه داشته باشیم. کشاورزان باید در خاک خود پایش داشته باشند و بدانند عناصر میکرو و ماکرو در چه وضعیتی است. حاصلخیزی خاک را بدانند و با دست خود آن را از بین نبرند. باید رسوخ این نگاه در کشاورزان به سوی باشد که آنها خود مطالبهگر شوند.
جعفر جوادی، مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در جمع خبرنگاران گفت: هر سال ۵ دسامبر از طرف سازمان فائو به عنوان روز جهانی خاک انتخاب شده است، که در ایران نیز مراسم روز جهانی خاک طی یک هفته برگزار میگردد. شعار امسال که از طرف فائو انتخاب شده " سنجش، پایش، مدیریت " است.
وی افزود: یک خاک برای اینکه مدیریت درستی انجام شود، اول باید سنجش درستی داشته باشد. نیاز است مورد پایش مستمر قرار بگیرد و مواظب آلودگی، فرسایش که عوامل متعدد که باعث فرسایش میشود داشته باشد. باید مراقبت از خاک داشته باشیم تا یک محصول سالم تولید کنیم. وظیفه اصلی وزارت جهاد کشاورزی که امنیت غذایی و محصول سالم است، مشخص شود.
مدیر آب و خاک جهادکشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: بر اساس قانون حفاظت از خاک یک تکلیف شده که مطالعات خاکها در سطح کشور است. در استان خراسان رضوی دو نقطه را به عنوان سال اول مطالعات خاکها شروع کردیم. بنابراین است که تمام عرصههای کشاورزی استان بر اساس یک برنامه مورد مطالعه قرار دهیم. تنوع خاکها در استان خیلی زیاد است. برخی خاکهای استان با مشکل شوری، بعضی با مشکل گچی بودن و تعدادی با مشکل آهکی بودن خاک مواجه هستند. در خراسان رضوی انواع خاکها را داریم، که هر کدام نیاز به یک مدیریت خاص به جهت تغذیه و بهبود مستمر دارد.
جوادی عنوان کرد: فرسایش خاک کشورمان از متوسط دنیا بالاتر است. طبق آمار، در کشور ۱۶/۵ تن خاک در سال مورد فرسایش قرار میگیرد. این در حالی است که در دنیا بین ۲ تا ۵ تن در هکتار است. اصلیترین عامل فرسایش، سیل آبهای مخرب است، که نیاز است مدیریت گردد. پروژههای آبخیزداری و آبخوانداری و پخش سیلاب نیاز به حمایت دارند. خواسته ما از اداره کل منابع طبیعی و سازمان جنگلها و منابع طبیعی کشور این است که ردیف اعتباری به سمت جلوگیری از فرسایش و حفظ خاکها بیاورند.
وی تصریح کرد: قانون خاک در سال ۹۸ در مجلس تصویب شد و آئین نامه اجرایی آن با تاخیر در سال ۱۴۰۲ آمده است. در این آئیننامه برای هر دستگاه، تکالیفی گذاشته شده است و تمام قوای سه گانه کشور را درگیر میکند. امیدواریم با تدوین شیوهنامهها این قانون، در امر حفظ خاک پیش برویم. همچنین طبق قانون خاک، ستاد حفاظت از خاک به ریاست استاندار در استانهای کشور تشکیل میشود و اکثر دستگاههای اجرایی درگیر ستاد هستند. و با تعامل موارد را پیگیری میکنند.
حجتالاسلام علی اصغر لطفیمقدم، نماینده ولی فقیه در جهادکشاورزی خراسان رضوی نیز عنوان کرد: واژه خاک چندین بار در قرآن نام برده شده است. واژه " ارض" ۴۶ مرتبه، کلمه " تین " ۱۴ مرتبه و صلصال چندین بار آمده است. قرآن به عنوان یک اعجاز در دین اسلام روی واژه خاک تاکید کرده است. در آیات قرآن در جایی به عنوان پاکی و در آیه دیگر به خاک شناسی پرداخته است.
وی ادامه داد: خاک امانت الهی است که مدتی دست ما است. خیلی از ما مسئولین حفاظت از این خاک و نعمت الهی هستیم. اکنون اگر از این زمین حفاظت نکنیم، برای آیندگان چه چیزی داریم. ما در اینجا جمع شدهایم که این نعمت را گرامی بداریم و برای حفظ آن برای آیندگان بکوشیم.